Kasza gryczana naturalna

b_0_0_0_00_images_oferty_kasza_gryczana_naturalna

Kasza gryczana zawiera dużo białka, tłuszczu, węglowodanów. Naukowcy zaliczyli kaszę gryczaną do najlepszych kasz, jeśli chodzi o właściwości odżywcze i leczniczo-dietetyczne. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, ponieważ są zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Medycyna naturalna wykorzystuje kaszę gryczaną jako środek rozgrzewający. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi. Dostarcza dużych ilości krzemu, który wzmacnia włosy, kości, paznokcie i zapobiega zawałom serca, oraz rutyny, która pozytywnie wpływa na stan naszych żył i tętnic. Może być stosowana w diecie bezglutenowej, jest lekkostrawna, a po jej spożyciu dość długo nie odczuwa się głodu. Kasza gryczana ugotowana na sypko dość często stosowana jest jako pełnowartościowy dodatek do zrazów, pieczeni i sosów.